Rohang Kalam jeung Daluang

Nyiar Luang ti Papada Urang

Si Kabayan Ngala Roay

Posted by bujanggamanik dina Nopémber 30, 2007

gambar-21.jpgDina hiji peuting Si Kabayan diajak ngala roay ku mitohana. Isukna, isuk-isuk bral ka haruma, rada jauh ti lemburna. Di jalan taya nu ngomong sakemék-kemék acan, sumawonna Si Kabayan da puguh tunduheun kénéh. Tuman héés nepi ka beurang, ari ieu isuk kénéh geus digugubrag dititah hudang.

“Teu kaharti ku mitoha,” ceuk dina pikirna, Sakitu geus kolot na aya kadedemes-kadedemes teuing kana dunya téh. Na keur naon dunya ari lain keur nyenangkeun awak? Ari ieu kalah jadi hukuman. Keun sia geura engké…”

Barang nepi ka huma pék ngala roay. Mitohana pohara getolna. Ari Si Kabayan mah meueus-meueus randeg, meueus-meueus janteng, teu kaur beubeunangan balas ngahuleng jeung ngarahuh bawaning sangeuk digawé. Siga-sigana mah rada mumuleun Si Kabayan téh.

Luak-lieuk, béh karérét karung wadah roay. Jol aya ingetan pikasenangeun. Gelenyu Si Kabayan imut.

“Mitoha! Mitoha!”

“Heuy!”

“Kula rék ka cai heula ieu mules beuteung. Bisi rada lila, dagoan nya! Ati-ati mun mitoha ninggalkeun!”

“Heug! Ulah lila teuing baé.”

“Kumaha engké wé, da kasakit mah ari datang kawas kilat, ari undur kundang iteuk.”

Bari ngomong téh mitohana tonggoy baé ngalaan roay teu luak-lieuk. Si Kabayan sup asup kana karung wadah roay. Awakna dipurungkutkeun bari ngareumpeukkan manéh ku roay nepi ka teu katémbong.

Barang bro mitohana ngabrukkeun roay kana karung, dideuleu karung geus metung, ret ku manéhna dicakupkeun dipocong ditalian, dijungjung-jungjung. “Duh beurat naker,” omongna. Geus kitu gék diuk ngadagoan Si Kabayan.

Si Kabayan didagoan téh ambleng baé, sedeng poé geus reup-reupan. “Naha Si Kabayan bet ambleng baé?” ceuk mitohana ngomong sorangan. “Moal salah meureun terus balik da gering. Éta mah Si Kabayan, naha aya mangkeluk. Benerna mah bébéja heula ka kolot, rék balik téh. Ieu mah léos baé. Aya jelema.”

Rigidig karung roay dipanggul. Édas beurat naker,” omongna. “didedet teuing, ieu mani teuas kieu. Bari dirampa-rampa karungna.

Barang datang ka imah, sok diteundeun di dapur dina raranjangan. Tuluy dibuka beungkeutan karung téh ku mitoha awéwé, bari ngomong, “Euleuh cukul pelak roay urang téh nya, mani sakieu lobana.”

“Hih, tacan kaala kabéh éta gé, da kaburu pinuh, karungna leutik teuing,” jawab mitoha lalaki, “Kakara gé saparona meureun. Bari étaeun, manéhna, teu ngadéngé Si Kabayan, kumaha geringna?”

“Baruk gering? Teu nyaho kaula mah. Panyana jeung andika ka huma.”

“Puguh baé tadi isuk, tapi ti dituna balik ti heula, nyeri beuteung.”

“Aéh-aéh, kutan! Cik manéhna ieu bantuan ngudulkeun roay, bet beurat naker.”

Ana bro téh diudulkeun ku duaan, burulu roay bijil sabagian da sereg dina liang karung. Ku sabab mereketengteng karungna dihantem digeujleug-geujleug, na…ana boréngkal téh Si Kabayan ragrag kana raranjangan morongkol. Mitoha awéwé ngajerit bawaning ku reuwas. Mitoha lalaki ngejat mundur ka tukang awahing ku kagét.

Si Kabayan, “Hé, hé, hé, da capé!” Bari balaham-béléhém.

“Si Bedul téh geuning Si Kabayan,” ceuk mitoha awéwé.

“Da capé, mitoha! Jeung ieuh, ku ngeunah dipunggu ku mitoha téh.”

“Aya adat-adatan, na sia kitu peta ka kolot téh!” ceuk mitoha awéwé. Ari mitoha lalaki léos baé ka imah. Haténa ngunek-ngunek ambek, hayang males.

“Isuk mah anggeuskeun ngala roay téh jeung Bapa, Kabayan! Sing bener ulah goréng polah kitu ka kolot pamali deuleu matak doraka,” ceuk mitoha awéwé.

“Heug, moal mitoha.”

Isukna bral Si Kabayan jeung mitoha lalaki ka huma deui. Datang-datang rétop metikan roay, garetol naker. Mitohana rét deui rét deui ngarérét ku juru panon ka Si Kabayan. Si Kabayan tonggoy baé ngalaan roay. Sigana mah inget kana papatah mitoha awéwé, éstuning junun ayeuna mah kana gawéna téh.

Nempo Si Kabayan jongjon digawé, kuliwed les baé mitohana téh. Si Kabayan mah terus baé ngalaan roay nepi ka karungna téa pinuh pisan. Ret dipangrodkeun liang karung téh. Reketek ditalian.

“Na kamana mitoha bet euweuh? Moal salah ninggalkeu meureun, keuheuleun kénéh urut kamari. Kajeun ah! Aing gé rék balik. Rék digusur baé ieu karung téh, da teu kabawa dipanggul mah,” bari ngomong kitu, bluk karung téh digulingkeun. Durugdug digusur.

“Kabayan! Kabayan!” Ceuk sora jero karung. “Ieu aing, mitoha sia ulah digusur!”

Reg Si Kabayan eureun, “Ah puguh roay, roay!” Bari gaplok dipeupeuh karung téh. Durugdug deui digusur.

“Kabayan! Bapa deuleu ieu, lain roay!”

Roay! Roay!” Bari terus digusur.

Barang datang ka dapur, gebrug ditinggangkeun kana rarangjangan, “Ek!” Sora jelema nu titeundeut.

“Tah mitoha awéwé, roay sakarung!” Bari léos manéhna mah indit ka cai.

Barang diudulkeun eusina, gurubug salakina ragrag bari gegerungan. Awakna daronglak raraheut urut digugusur anu sakitu jauhna. Pamajikanan teu kira-kira kagéteunana Tuluy diubaran ku cilebu. Meunang dua poé mitoha lalaki teu bisa hudang-hudang acan.

(Tina Lima Abad Sastra Sunda, karya Wahyu Wibisana, spk.)

About these ads

39 Balesan to “Si Kabayan Ngala Roay”

  1. Fzouiten2003 pok

    waas carita si kabayan, atuda asa ngingetkeun, amprokna jeung nu boga blog iyeu di dunya impian teh apan waktu sim kuring make id sikabayan….he he he…., da anjeun katarik ku eta id nya? lamun kuring teu make id sikabayan sigana mah moal wawuh urang teh nya?………nuhun kabayan…anjeun geus ngamprokeun sim kuring jeung pribumi nu boga blog iyeu…..

  2. Pribumi pok

    Ieu blog memang hadiah ti sim kuring kanggo salira (nu rumaos id-na SIKABAYAN). Haturan, mugi kersa nampi kalayan kabingahan. Mung hapunten hadiah ti abdi mah sapertos kieu, lulumayanan, teu tiasa masihan barang nu langkung sae. Perkawis saha ari bujanggamanik, insyaAllah hiji waktos ku abdi bade dipedar duka dina email duka dina ieu blog.

  3. Aang Zaeni pok

    hahhhhhhhh…pinter oge sikabayan taktik namah…
    matak oge mitoha jadi jalmi mah tong sok aya kahayang ngabales kana kanyeri (bales dendam tea meureun?)…

  4. W. Mulyawan pok

    huahua :D dasar.. sikabayan..:D

  5. Mantaplah eta si kabayan emang the best pisan uy….

    kerenlah moal aya nu nandingan abunawasna urang sunda….

    __________________________________________________________________________________________________

    @Kang Mansyur, komo abdi mah dugi ka kapengpeongan ku Si Kabayan teh.

  6. meylani pok

    KAYAN LIPLAP MANA?

    Mei, di dieu mah teu aya Kabayan Liplap.

  7. meylani pok

    KABAYAN LIPLAP MANA?

    _______________________________________________________________________________________________

    Mey, di dieu mah teu aya Kabayan Lip Lap.

  8. Andi pok

    jigana hirup siga si kabayan mah moal stres tur karasa ni’mat hirup di dun’ya anu loba masalah ieu.teh sing seu eur carita kabayan na.di tunggu

    _______________________________________________________________________________________________

    Andi, insya Allah urang kurah-koreh heula. Antosan we nya!

  9. [...] Si Kabayan Ngala Roay [...]

  10. [...] Bari ngomong téh mitohana tonggoy baé ngalaan roay teu luak-lieuk. Si Kabayan sup asup kana karung wadah roay. Awakna dipurungkutkeun bari ngareumpeukkan manéh ku roay nepi ka teu katémbong. Baca tuluyan ieu tulisan » [...]

  11. winar pok

    adeeuhhhhh….. teu kuat nepi ka nyeri beteung

  12. titiens pok

    Teu resep ah jahat ka mitoha teh. Doraka nyaho!!

  13. Dede pok

    Assalamu Alaikum wr,wb.,
    Duuuh haturan rawuh ka sdya palawargi utmina ka kang kbyn htr nuhun pisan,
    duh meni asa uih deui ka jman kpungkur kang….
    Hehehe…
    Da meni asa waas pmi mca carios kbyn teh…
    Hehehe…

  14. galih pok

    sae pisan. asal ulah nyonto mumul gawena we nya, Teh (sareng ngaheureuyan mitoha, ketang)

  15. songongt pok

    hahahahahahaha ……..

  16. saep pok

    si kabayan belegug…hahahaha

  17. iwan st pok

    kabayan, carita anjeun moal laas ku jaman

  18. kocak caritanateh ;D

  19. Aduh teu kuat hayang seri eta maca carita si kabayan …aya ku jail ka mitoha..

  20. budi pok

    dasar si kurang ajar…, kek….kek…kekk

  21. Ashton pok

    I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!

    I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers

  22. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it
    much more pleasant for me to come here and visit more often.

    Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!

  23. Bernice pok

    Wow, fantastic blog layout! How long have you ever been running a blog for?
    you make running a blog glance easy. The total look of your
    web site is great, as neatly as the content material!

  24. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own.
    Do you require any coding expertise to make
    your own blog? Any help would be really appreciated!

  25. Franziska pok

    Yogi Tea — Peach detox cleansing tonic. When you
    starve your body of more than five hundred calories
    a day, your body may start to lose lean mass. Begin a collection ‘ be it stamps, thimbles, spoons, dolls, action figures, sports memorabilia etc. Anyone with a heart condition, or taking other medicines, should not take most of the available diet pills.

  26. Latanya pok

    Hi! This is the second time visiting now and I just wanted to say I truley fancy looking at your
    blogging site. I’ve decided to bookmark it at delicious.com with your title: Si Kabayan Ngala Roay Rohang Kalam jeung Daluang and your Website address: http://bujanggamanik.wordpress.com/2007/11/30/80/. I hope this is fine with you, I’m trying to give your terrific blog a bit more visibility.
    Be back soon.

  27. It happens to me sometimes, too. Miami camaro rental

  28. I’m excited to discover this site. I want to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely liked every part of it and i also have you saved as a favorite to check out new things in your site.

  29. I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
    Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
    I’ll check back later and see if the problem still exists.

  30. I am regular visitor, how are you everybody? This post posted at this web site
    is in fact good.

  31. perry pok

    kot mni kluar cai panon mca carita kang kabayan,

  32. At this time I am ready to do my breakfast, later than having my breakfast coming again to read more news.

  33. Simply desire to say your article is as astonishing.
    The clarity in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject.
    Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with
    forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  34. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything
    new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the web site
    many times previous to I could get it to load correctly.
    I had been wondering if your web host is OK? Not that
    I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google
    and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective interesting content.
    Ensure that you update this again soon.

  35. Its such as you learn my thoughts! You appear to grasp a lot about this, such
    as you wrote the book in it or something. I
    believe that you can do with some percent to force the message house a little bit, but instead of that, this is
    wonderful blog. An excellent read. I’ll certainly
    be back.

  36. Great post. I will be facing many of these issues as well..

  37. Robin pok

    Hi there, I enjoy reading through your article. I like
    to write a little comment to support you.

  38. This is my first time visit at here and i am truly impressed to read everthing at alone
    place.

  39. Wonderful blog you have here but I was curious about if you knew of
    any community forums that cover the same topics discussed
    in this article? I’d really love to be a part of
    group where I can get feedback from other knowledgeable people that share the
    same interest. If you have any recommendations, please let
    me know. Bless you!

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: