Rohang Kalam jeung Daluang

Nyiar Luang ti Papada Urang

Sisindiran

Posted by bujanggamanik dina April 10, 2009

angkotKu Taufik Faturochman

 

Sisindiran I

Kaayaan dina angkutan kota, kadang-kadang sok mancing pipasèaeun. Aya panumpang mayarna kurang, supir tèh sok langsung hahaok. Kitu deui lamun supir ngebut sakarep ingsun, panumpang loba nu ngambek. Tina kaayaan kitu ahirna sok ngahudang napsu pigeluteun. Sanajan kaayaan dina angkutan kota kitu, tapi lamun pamnumpang jeung supir nyaritana makè sisindiran mah moal kungsi ngondang pipasèaeun. Upamana baè aya supir ngebut, panumpang teu kudu ngambek, cukup ku sisindiran.

Melak suplir makè huut,

dibawa ka Cicalèngka,

Ari nyupir ulah ngebut,

kumaha lamun cilaka?

Lantaran  panumpang nyaritana makè sisindiran, atuh supir tèh moal kasigeung. Malah langsung ngajawab ku sisindiran deui.

Kacapanon dina jukut,

geus ruksak rèk diomèan.

Ku naon abdi bet ngebut,

apan keur ngudag setoran.

Tuh nya pan aman? Nyarita ku sisindiran mah ngalantarankeun kaayaan dina jero angkot jajauheun kana pigeluteun.

Sisindiran 2

Sabada diterapkeun otonomi daèrah, asa mindeng kajadian dèmonstrasi nya? Teu sirikna ampir unggal poè aya baè anu dèmo tèh. Biasana kaayaan dèmo tèh sok harènghèng. Ngomong pacowong-cowong. Peureup pabuleud-buleud. Antukna sok nimbulkeun napsu nu ngagedur. Rombongan nu dèmo tèh sok terus patelak pisik jeung patugas kaamanan.Hoyong dèmo aman? Cobian geura  cocorowokanana nganggo sisindiran. Upama aya rombongan  PKL dèmo ka Pa Walikota, pingpinan dèmo dina nepikeun aspirasi tèh cukup makè sisindiran samodèl kieu:

Batu ali ti Cimindi,

Ngajul gedang makè gantar,

Pa Wali tulungan abdi, 

Ngiring dagang di trotoar.


Ngabandungan pingpinan nu dèmo nyaritana makè sisindiran, Pa Walikota ogè ngawalerna tèh ku sisindiran deui. Saur Pa Wali:

 

Ti Cililin ka Sumedang,

surat kabar na karanjang,

Lain Bapa nyarèk dagang, 

trotoar mah keur nu leumpang.

Aya ku kayungyun nya mun enya tèh nu dèmonstrasi saperti kitu.

 

Sisindiran 3

Di tempat nu loba prèman saperti di terminal, pigeluteun tèh mani narampeu. Tapi lamun sarèrèa nyaritana makè sisindiran mah, dijamin pigeluteun tèh moal aya. Saperti aya jalma nu katincak sukuna ku prèman, ari nyaritana ku sisindiran mah ahirna jadi misobat. Apan ceuk èta jalma tèh:

Nginum arak matak weureu,

ditotor tinggal sakeclak

Mata sia henteu neuleu, 

suku aing bet katincak.


Sanajan pok-pokanana garihal, tapi ari nepikeunanan makè sisindiran mah asa teu nyentug kana hatè. Apan èta prèman gè ngajawabna tèh kieu:

 

Saninten buah saninten,

Sukajadi pamoroan,

Hapunten abdi hapunten,

Suku abdi teu panonan.

Cenah mah sabada hahampuraan tèh èta prèman langsung ngajak èta jalma dahar kupat tahu anu aya di jero terminal. Sagala gè jadi aman jeung tengtrem nya ku sisindiran mah?

 

Tina Cahara Bumi Siliwangi No. 1

9 Balesan to “Sisindiran”

  1. Roban said

    dina telepon sora gajah,
    ari teh popon ada2 sajah…..

    _____________________________________________________________

    Ada gajah numpak ban,
    ada-ada sajah ari Roban.

  2. asep said

    ka kidul ka parapatan,
    selamat hari raya idul fitri,
    hapunteun sagala kalepatan,
    (he….he….! )
    jaka sembung kasep,
    t nyambung asep

  3. encep said

    ………………………………….
    ………………………………….
    hapunten abdi hapunten
    teu tiasa sisindiran

    hehehe….can kapendak cangkangna mah

  4. kang hidayat tea said

    ngala b’ndeng teu di s’te
    ngalamun beurang dina kuburuan,
    aya ku seneng iyeu h’te,
    l’mun urang sunda b’risa sisindiran…
    hehehe…
    pntn ah akang msih di ajar.

  5. goess.. said

    mawa hurang ti cibenda….kokosan ti gunung wayang…hayu urang miar sunda …..warisan ti nenek moyang……

  6. Much agreed. Anytime I go on %source_url&%, I happen upon
    a website that is informative and thought-provoking.. It’s generally helpful to read through content from fellow authors and use certain things from other blogs.

  7. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS
    to my email and could look out for much more of your respective intriguing content.
    Ensure that you update this again very soon.

  8. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads.

    I am hoping to contribute & help other customers like its helped me.
    Good job.

  9. dedyprint said

    takokak buah takekok
    mun wani sok kaburuan
    barudak ulah carekcok
    nini nini ker nundutan

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: