Rohang Kalam jeung Daluang

Nyiar Luang ti Papada Urang

Raja-raja Sunda

Daftar raja-raja di Jawa Barat jeung mangsa pamaréntahanana numutkeun naskah Pangéran Wangsakerta

A. Raja-raja Salakanagara

  1. Déwawarman I (130 – 168 )
  2. Déwawarman II (168 – 195)
  3. Déwawarman III (195 – 238 )
  4. Déwawarman IV (minantu A.3, 238 – 252)
  5. Déwawarman V (minantu A.4, 252 – 276)
  6. Spatikarnawa Warmandéwi (istri A.5, 276 – 289)
  7. Déwawarman VI (289 – 308 )
  8. Déwawarman VII (308 – 340)
  9. Déwawarman VIII (minantu A.7, 340 – 362)

B. Raja-raja Tarumanagara

  1. Jayasingawarman Rajadiraja Guru (minantu A.8, 358 – 382)
  2. Rajaresi Darmayawarman (382 – 395)
  3. Purnawarman (395 – 434)
  4. Wisnuwarman (434 – 455)
  5. Indrawarman (455 – 515)
  6. Candrawarman (515 – 535)
  7. Suryawarman (535 – 561
  8. Kertawarman (561 – 628 )
  9. Sudawarman (adik B.8, 628 – 639)
  10. Déwamurtyatma Hariwangsawarman (639 – 640)
  11. Nagajayawarman (minantu B.10. 640 – 666)
  12. Linggawarman (666 – 669)

C. Raja-raja Kendan

  1. Resiguru Manikmaya (minantu B.7, 536 – 568 )
  2. Suraliman Sakti (568 – 597)
  3. Kandiawan Déwaraja (597 – 612)

D. Raja-raja Galuh

  1. Wrétikandayun (612 – 702)
  2. Mandiminyak (702 – 709)
  3. Bratasénawa (709 – 716)
  4. Purbasora (pernah suan D.2, 716 – 723)
  5. Sanjaya (putera D.3, 723 – 732)
  6. Tampéran Darmawijaya (732 – 739)
  7. Manarah (Surotama, buyut D.4, 739 – 783)
  8. Manisri (minantu D.7, 783 – 799)
  9. Tariwulan (799 – 806)
  10. Wéléngan (806 – 813)
  11. Linggabumi (813 – 852)

É. Raja-raja Sunda

1. Tarusbawa (minantu B.12, 669 – 723)

2. Harisdarma (incu minantu E.1 = D5, 723 – 732)

3. Tamperan Barmawijaya ( = D.6) (732- 739)

4. Rakéyan Banga (739 – 766)

5. Rakéyan Medang Prabu Hulukujang (766 – 783)

6. Prabu Gilingwesi (minantu E.5, 783 – 795)

7. Pucukbumi Darméswara (minantu E.6, 795 – 819)

8. Rakéyan Wuwus Prabu Gajah Kulon (819 – 891)

9. Prabu Darmaraksa (adibeuteung E.8 )

10. Windusakti Prabu Déwageng (895 – 913)

11. Rakéyan Kamuning Gading Prabu Pucukwesi (913 – 916)

12. Rakéyan Jayagiri (minantu E.11, 916 – 942)

13. Atmayadarma Hariwangsa (942 – 954)

14. Limbur Kancana (putra E.11, 954 – 964)

15. Munding Ganawirya (964 – 973)

16. Rakéyan Wulung Gadung (973 – 989)

17. Brajawisésa (989 – 1012)

18. Déwa Sanghiyang (1012 – 1019)

19. Sanghiyang Ageng (1019 – 1030)

20. Sri Jauabupati ( Détya Maharaja) (1030 – 1042)

21. Darmaraja (Sang Mokténg Winduraja) (1042 – 1065)

22. Langlangbumi ( Sang Mokténg Kerta) (1065 – 1155)

23. Rakéyan Jayagiri Prabu Ménakluhur (11 55 – 1157)

24. Darmakusuma (Sang Mokténg Winduraja) (1157 – 1175)

25. Darmasiksa Prabu Sanghiyang Wisnu (1175 – 1297)

26. Ragasuci (Sang Mokténg Taman) ( 1297 – 1303)

27. Citraganda (Sang Mokténg Tanjung) (1303 – 1311)

F. Raja-raja Kawali

  1. Linggadéwata (Sang Mokténg Kikis) (1311 – 1333)
  2. Linggawisésa (minantu F.1, 1333 – 1340)
  3. Ragamulya (Aki Kolot) (1340 – 1350)
  4. Linggabuana (Sang Mokténg Bubat) (1350 – 1357)
  5. Bunisora Suradipati (adi F.4) (1357 – 1371)
  6. Niskala Wastukancana (Sang Mokténg Nusalarang) (1371 – 1475)
  7. Ningratkancana (Déwa Niskala) (1475 – 1482)

G. Raja-raja Pakuan Pajajaran

  1. Susuktunggal (putra F.6, 1382 – 1482)
  2. Sri Baduga Maharaja (1482 -1521)
  3. Surawisésa (Ratu Sangiang) (1521 – 1535)
  4. Ratu Déwatabuana (1535 – 1543)
  5. Ratu Sakti (1543 – 1551)
  6. Nilakéndra (Tohaan di Majaya) (1551 – 1567)
  7. Ragamulya Suryakancana (1567 – 1579)

Tina Polemik Naskah Pangéran Wangsakerta

32 Balesan to “Raja-raja Sunda”

  1. Aang Zaeni said

    teh aya anu teu kasebat Raja garut…

    bilih teu terang nyaeta Aang Zaeni kumaratungga

  2. pribumi said

    Kutan, jaman kiwari masih keneh aya raja Sunda? Ti karajaan mana tah Kangjeng AZ. Kumaratungga teh?

  3. sonosunda said

    Ass, Wr, Wb
    Ngiringan Teh Pon, tos lami yeuh teu nyarios sunda nu leres, maklum tebih ti tataran sundana.

    wassalam,

    sonosunda

  4. Pribumi said

    Waalaikumsalam. Bagea saderek Sonosunda. Sim kuring bingah ditepangkeun sareng saderek. Ayeuna nuju aya di mana kitu saderek teh?

  5. hiruphurip said

    Ceu, punten bade ngarewing, manawi kawidian bade kopi pasteu seratan ti blog Euceu, sumber pasti di serat. hatur nuhun.

  6. Mangga teh teuing bade ngopi mah. Nuhun parantos kersa rurumpaheun ka blog sim kuring

  7. cecep said

    sampurasun, teteh abdi orang pasirlimus hoyong dipangdongengkeun sangsakala gunung cikuray, haturnuhun

  8. Pribumi said

    Rampes…
    Abdi bingah tiasa tepang sareng urang Pasirlimus. Perkawis sasakala Gunung Cikuray rupina abdi kedah milarian heula dongengna, margi dugi ka danget ieu, teu acan kantos mendak. Tapi Insya Allah bade dipapay dipilari, mudah-mudahan mendak. Hatur nuhun.

  9. achmed alfarabby said

    Teh bade ngiring tumaros, dupi anu jenengan Achmed Alfarabby tech raja sunda anu kasabaraha, geuning teu ka sebat. Moal kitu Te2h hilap teu ka serat keun……????

  10. Pribumi said

    Jenengan eta mah nembe lahir, janten teu acan dinobatkeun janten raja, paling oge upami keukeuh maksa palay janten raja ayeuna, nya gelarna Raja Jimbul🙂

  11. aiqi said

    naha teu aya raja sumedang larang???

  12. Ujang said

    Teh ari Prabu Linggabuana gening teu kasebat nya?

    _________________________________________________________________________________________________

    @Ujang, parantos kasebat, cobi aos ieu di handap:

    F. Raja-raja Kawali

    1. Linggadéwata (Sang Mokténg Kikis) (1311 – 1333)
    2. Linggawisésa (minantu F.1, 1333 – 1340)
    3. Ragamulya (Aki Kolot) (1340 – 1350)
    4. Linggabuana (Sang Mokténg Bubat) (1350 – 1357)
    5. Bunisora Suradipati (adi F.4) (1357 – 1371)
    6. Niskala Wastukancana (Sang Mokténg Nusalarang) (1371 – 1475)
    7. Ningratkancana (Déwa Niskala) (1475 – 1482)

  13. Ian Coolin said

    Nami Raja2 Sumedanglarang teu acan aya?

    ___________________________________________________________________________________________________

    Ian, teu acan. Abdina teu acan aya waktos kanggo kokoreh kana pabetekan. Hatur nuhun komentarna.

  14. Andi said

    Asalamu’alaikum
    nepangkeun teh abdi pengemar berat,hoyong ngiring ngarojong.teh tiasa nyuhunkeun alamat e-mail na [hoyong belajar bs sunda lemes],haturnuhun

    _______________________________________________________________________________________________

    Waalaikumsalam,
    Hatur nuhun kana kasumpinganana, ulah beurat2 teuing ah da abdi mah sanes seleb. Alamat email abdi: popon_saadah@yahoo.com. Diantos kintunan emailna.

  15. sikujang said

    ngiring ngararat, sakantenan bade nyuhunkeun ijin copy artikelna..salam kenal teh..hatur nuhun😀

  16. Punten teh, bade tumaros, Prabu Siliwangi geuning teu kasebat ? Hampura upami basa Sunda na kirang lemes, da abdi teh Sureh (Sunda sawareh) ti pun Apa, sawareh deui Makassar/Mandar, janten rada lieur hehehe..
    Hatur nuhun satacanna..

  17. Casino said

    It helped me with ocean of knowledge so I really believe you will do much better in the future I appreciate everything.

  18. De2wa said

    Nepangkeun teh, abdi ti ciamis,..
    duh… ngaraos isin ningali blog ieu, margi seueur pisan cariosan sareng tulisan anu teu terang sateuacana,..
    Panginten abdi salah sawios urang sunda nu teu ngarti basa sunda…
    Mudah – mudahan mah urang sunda teu hilap kana basana.
    Hatur nuhun teh..

  19. atep said

    teh abdi ti hujung, tumaros pami eyang balung tunggal kalebet raja teu?

  20. Kaka Sukma said

    hanjakalnya tacan aya n mendakan bukti sangkan eta urang jawa teu adigung da leuwih loba carta jeung nyatana karajaan sunda nu teu hayang midang t puguh ke lah antoswaktuna pajajaran datang deui !!!!

  21. joehans said

    euleuh resep pisan bari jeung sono kana carita sunda teh…..meuni lawas tilawas hoyong maos deui carita sunda si bedegong anu kapungkur sok dina koran Galura. aya teu Teh?..

  22. sampurasun teh….ngiring jabung tumalapung simkuring ti suku gunung cikuray mamanawian ..teteh gaduh asal muasalna kampung dayeuhmanggung..? simkuring paremen obor hoyong ngaguar silisilah lembur matuh banyar karang pamidangan

  23. encep said

    Assalamu’alaikum ngiring copy paste artikelna teh, usul pamugi di tampi, mun tiasa mah program pangajaran sd-sma b.sunda utamana silabus sareng rpp, hatur nuhun sateuacana, hapunten bahasa sundana kirang merenah, abdi lahir di bogor tapi ageung di tangerang jadi bahasa lemesna kirang…………

  24. Subhanallah mugia janten inspirasi kanggo Guru-Guru nu sanes,

  25. punten kanggo tugas putera ijin copy hatur nuhun

  26. Sulaeman said

    Punteh Teh…. ijin Copy nya da bageur Tetehmah

  27. Ali Hyde said

    sampurasun.. teteh gaduh dongeng anu mp3-na?

  28. heriyanto ucjy permana said

    sampurasun ibu🙂
    bu ngiring tumaros🙂
    bu ari raden prabu kian santang teu kalebet keun jadi raja?

  29. heriyanto ucjy permana said

    sampurasun ibu🙂
    bu ngiring tumaros🙂
    ari raden prabu kian santang teu kalebet keun jadi raja?

  30. suherman said

    kang heriyanto…. asa na mah kian santang mah sanes Raja eta mah putra na Raja Prabu Siliwangi ( Sri baduga)
    punten pami leupat

  31. Didi said

    punten ngiring ngopi teh kana seratan-seratan na…
    haturnuhun.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: