Rohang Kalam jeung Daluang

Nyiar Luang ti Papada Urang

Mundinglaya di Kusumah

Posted by bujanggamanik dina April 23, 2008

Aya hiji nagara, nagara subur ma’mur kartaraharja, gemah ripah lohjinawi, katelahna Pajajaran. Ari Raja Pajajaran harita anu nelah Prabu Siliwangi, raja adil paramarta tur dipikanyaah ku rahayatna. Permaisurina nya eta Padmawati.

Permaisuri teh keur kakandungan. Anjeunna nyiram palay buah honje. Terus bae nitah lengser pikeun neangan honje. Teu ku hanteu, harita teh di Pajajaran kacida hesena manggihan honje. Atuh kapaksa Lengser mapay-mapay nagara neangan honje.

Sanggeus lila neneangan, ahirna lengser teh manggih hiji tangkal honje. Tapi pikeun meunangkeunana kudu parebut heula jeung Lengser Nagara Muara Beres. Manehna oge sarua deuih keur neneangan honje pikeun permaisuri Muara Beres nu keur nyiram. Dua Lengser parebut honje, nepi ka galunganana. Gelutna euweuh nu eleh euweuh nu meunang, sabab sarua bedas jeung saktina. Duanana ngalungsar nahnay bakating ku cape. Antukan buah honje teh dibagi dua. Sabeulah keur permaisuri Pajajaran, nu sabeulah deui keur permaisuri Muara Beres.

Sanggeus datang mangsana, permaisuri Pajajaran ngalahirkeun budak lalaki, dingaranan Mundinglaya di Kusumah. Ari permaisuri Muara Beres ngalahirkeun budak awewe, dingaranan Dewi Asri. Geus ditangtukeun ku Dewata, eta dua budak teh bakal ngajodo.

Kocapkeun Mungdinglaya teh geus gede, geus jadi pamuda anu gagah tur sakti. Hiji peuting Padmawati nempo Lalayang Salaka Domas di Jabaning Langit. Mundinglaya dititah nyokot eta Lalayang Salaka Domas. Tapi samemehna kudu ka Muara Beres heula neang pipamajikaneunana, nyaeta Dewi Asri.

Mundinglaya indit ti Pajajaran dibarengan ku Gelap Nyawang jeung Patih Kidang Pananjung. Barang nepi ka Muara Beres, harita keur aya dina kaayaan teu aman. Muara Beres dikepung ku raja-raja salawe nagara, pedah lamaranana ditolak ku Dewi Asri. Raja salawe nagara hiji-hiji diperangan ku Mundinglaya. Antukna kabeh taluk.

Ti Muara Beres, Mundinglaya indit neangan Lalayang Salaka Domas. Ari eta Lalayang Salaka Domas teh anu Guriang Tujuh. Barang datang ka Jabaning Langit, atuh der bae perang. Mundinglaya dihurup ku Yaksa Maruta, Jonggrang Kalapitung, jeung Guriang Tujuh. Ahirna Mundinglaya unggul sarta bisa mawa Lalayang Salaka Domas.

Ti dinya mah terus bae atuh Mundinglaya teh mulang ka Jabaning Langit. Lalayang Salaka Domas dipasrahkeun ka bapana. Mundinglaya kawin jeung Dewi Asri. Teu lila ti harita Mundinglaya di Kusumah jeneng raja di Pajajaran.

Tina Pangajaran Sastra Sunda, Karya Budi Rahayu Tamsyah

7 Balesan to “Mundinglaya di Kusumah”

  1. Roban said

    Hatur nuhun pisan Teh.Meni kontan yeuh!

  2. 🙂 kontan oge komentarna. Mung mangrupi tingkesanana, teu tiasa diposting aslina, margi…panjang pisan….hapunten…..

  3. laya said

    aing pisan

  4. You’ll find all the traditional cowboy grub including
    chicken-fried steak, southern cornbread, homemade biscuits and much more.
    It’s good family fun for all ages and it’s located in the breathtaking Smoky Mountains.
    No matter what her look might make people think, she knows that she is just being herself.
    Her entertainment experience and love of the area only improved the Herschend.
    For smaller splashers, Little Creek Falls delivers exciting, safe fun in a tyke-size pool that abounds with chutes, slides and other activities.

  5. You should be a part of a contest for one of the finest blogs on the net.
    I’m going to recommend this site!

  6. Tagchen, vielen Dank diesen interessanten Testbericht.
    Besonders für Babys und Kleinkinder ist es überhaupt in keinster Weise so simpel ein passendes Fieberthermometer zu finden. Unsereiner haben selbst seit
    langem benötigt und uns letztendlich für das Modell Avantek entschieden. Bis
    jetzt sind wir besonders glücklich damit!

  7. fantastic issues altogether, you simply gained
    a logo new reader. What would you suggest about your submit that you simply made a few days ago?
    Any sure?

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: