Rohang Kalam jeung Daluang

Nyiar Luang ti Papada Urang

Peucang Keuna ku Leugeut

Posted by bujanggamanik dina April 20, 2008

Kacaritakeun aya hiji patani, cicingna di hiji leuweung. Ayeuna manéhna téh keur melak palawija, kayaning bonténg, térong, jeung sajabana. Pepelakanana aralus tur marulus, kawantu hadé oména. Ngan hanjakal geus sababaraha poé pepelakanana téh raruksak, pangpangna mah pelak bonténgna. Patani ogé nyahoeun yén anu ngaruksak jeung ngaranjah kebonna téh nya éta peucang, sabab kunsi kanyahoan ku manéhna.

Patani téh néangan akal sangkan kebonna henteu diranjah baé ku peucang. Terus baé atuh manéhna téh nyieun bebegig. Lebah aawakanana ditapelan ku leugeut teureup. Éta bebegig téh ditunda di tengah-tengah kebon.

Pasosoré, saperti biasa, peucang téh datang deui ka kebon patani téa. Maksudna rék ngala bonténg. Barang srog ka kebon, manéhna teu buru-buru asup, lantaran aya nu ngajanteng di tengah-tengah kebon. Peucang téh nyalingker kana pager. Nyerangkeun nu ngajanteng bari ditelek-telek.Éh, geuning teu obah-obah? Ku peucang digeroan, nu di tengah kebon angger ngajanteng. Jelema lain éta téh? Geuning maké baju? Maké dudukuy deuih. Tapi teu obah-obah?

Lalauna peucang téh kalur tina panyumputanana. Terus ngeteyep ngadeukeutan nu ngajanteng téa. Barang geus deukeut tur awas ka nu ngajanteng téa, barakatak téh peucang seuri.

Pokna, “Na sia téh nyingsieunan ka aing! Sugan téh manusa, boro aing nyumput, nanaonan manéh ngajanteng di dieu? Dicabok siah ku aing!” Ngomong kituna téh bari gaplok baé bebegig téh dicabok ku suku hareupna nu katuhu. Ari gaplok, ari pel baé sukuna napel kana bebegig téa, kawantu bebegig téh maké leugeut teureup.

“Éh siah, maké jeung néwak sagala! Hayang dicabok deui ku aing?” Gaplok deui bebegig dicabok ku suku hareupna anu kénca. Pel deui napel kana bebegig.

“Itu geura, nanaonan ari sia! Ieu kalah néwak kana suku. Hayang ditajong ku aing? Nyaan ieu téh, nyaan, hayang ditajong? Lesotkeun atuh, da tadi mah kuring téh banyol. Sot, lésotkeun! Bisi ditajong! Éh , nyaan meureun manéh mah hayang ditajong!” peucang ngawahan, gaplok deui bebegig téh ditajong sataker tanaga. Ari jebrod, ari pel baé napel kana leugeut teureup rapet pisan. Peucang gogorowokan jeung tulung-tulungan.

Teu lila torojol patani.

“Beunang ayeuna mah nu sok malingan bonténg téh,” ceuk patani. Kerewek peucang téh ditéwak, terus diringkus. Rigidig baé dipanggul. Peucang téh dibawa ka imah patani, rék dipeuncit.

Tina Pangajaran Sastra Sunda, Karya Budi Rahayu Tamsyah

16 Balesan to “Peucang Keuna ku Leugeut”

  1. gajahkurus said

    Pinter oge eta patani. Jaman ayeuna aya keneh peucang kitu? Punten tumaros ari peucang=kancil tea? Upami mencek=rusa? Hatur nuhun

  2. pribumi said

    Abdi kantos ngobrol sareng Prof. Iskandarwassid ngeunaan naon ari peucang? Saur anjeunna mah peucang teh sanes kancil, tapi hiji sato anu has, awakna leutik, anu dina jaman ayeuna mah tos sesah dipaluruhna. Abdi ge kirang jelas ngabayangkeunana, rupina kedah tatarosna ka para sepuh urang baheula anu ayeuna masih jeneng keneh.
    Upami mencek, ku emutan sanes rusa, tapi kijang. Mudah-mudahan ieu waleran teh teu nyugemakeun, supados saderek maluruh nyalira waleran anu pangakuratna.

  3. ivan said

    dipeuncit=?

  4. Pivot tables are great data management tools, and knowing how to create and
    use them makes you a more desirable employee. ‘ A list will appear, and then double click the library you want to access, and then double-click the file or folder you want to access. The parts of the movie that were filmed in color were shot using a technology called Technicolor, which was in its infancy back in 1939.

  5. dinur said

    rincian nya mana????

  6. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought
    I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you.

    Look forward to looking over your web page for a second time.

  7. Wow, awesome blog structure! How lengthy have
    you been blogging for? you make running a blog glance easy.
    The entire glance of your website is fantastic, let alone the content!

  8. Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I
    must say this blog loads a lot quicker then most.
    Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?
    Many thanks, I appreciate it!

  9. I visit everyday some web sites and blogs to read articles or reviews, however this blog provides quality based posts.

  10. Richard said

    Piece of writing writing is also a fun, if you be familiar with after that you can write if not
    it is complicated to write.

  11. Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
    I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
    Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m
    completely overwhelmed .. Any tips? Thanks!

  12. That is really interesting, You are an excessively professional blogger.
    I have joined your feed and sit up for looking for more of your excellent post.
    Additionally, I’ve shared your website in my social networks

  13. BATH ROOM said

    I’m not that much of a internet reader to be honest
    but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark
    your site to come back later. All the best

  14. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup.
    Do you have any solutions to prevent hackers?

  15. Appreciation to my father who shaded with me conbcerning this web site, ths web site is
    genuinely amazing.

  16. sex tape said

    This is my first time pay a quick visit at here and i am genuinely
    impressed to read all at one place.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: