Rohang Kalam jeung Daluang

Nyiar Luang ti Papada Urang

Si Kabayan Moro Uncal

Posted by bujanggamanik dina Désémber 13, 2007

gambar-21.jpgIsuk kénéh Si Kabayan jeung mitohana geus harudang, lantaran poé éta rayahat rék moro uncal.

Urang kampung geus saraged, maké calana sontog, samping dibeubeurkeun kana cangkéng, bedog panjang nyolégréng. Sawaréh marawa tumbak. Anjing ragég geus hayangeun geura ngudag boroan ka leuweung.

Nénjo batur saraged téh Si Kabayan mah teu ieuh kapangaruhan. Manéhna mah ngaléléké, maké sarung dikongkoyangkeun. Batur-batur marawa bedog, manéhna mah kalah mawa péso raut.

“Keur naon mawa péso raut, Kabayan?” tatanggana nanya.

“Keur nyisit uncal,” jawabna.

Nu rék moro laju indit. Tepi ka leuweung, der ngasruk. Anjing ragég ti kulon, ti kalér, ti wétan. Jalma-jalma pating corowok. Nu megat ayana di beulah kidul, lebah bubulak.

Ari Si Kabayan misahkeun manéh. Manéhna mah nangtung handapeun tangkal jambu batu bari tatanggahan, néangan jambu asak.

Keur tatanggahan, gorowok nu ngagero, “Pegaat…!”

Si Kabayan ngalieuk. Ari torojol téh ti jero rungkun, uncal jaluna. Tandukna ranggah.

Si Kabayan can nyahoeun uncal. Cék pangirana uncal téh sagedé anak embé. Nu matak barang nénjo sato nu siga kuda bari tandukan téh, ngan térékél wé manéhna naék kana tangkal jambu. Teu bisa luhur naékna téh da kagok ku sarung. Manéhna nangkod kana dahan panghandapna, sarungna ngoyondon.

Kabeneran uncal téh lumpat ka handapeunana pisan. Si Kabayan peureum, sieuneun kaparud ku tanduk uncal nu sakitu ranggahna.

Si kabayan teu kira-kira reuwaseunana barang karasa aya nu ngabedol ti handap. Ari diténjo horéng tanduk uncal téh meulit kana sarungna. Uncal ngarengkog, tuluy babadug hayang ngalésotkeun tandukna. Kadéngé ambekanan hos-hosan. Si Kabayan beuki pageuh muntangna, uncal beuki rosa ngamukna, tapi tandukna kalah beuki pageuh kabeulit ku sarung. Si Kabayan beuki geumpeur, sepa taya getihan.

“Tuluuuuung….tuluuunngg…., ieu aing ditubruk uncal…!” Si Kabayan gegeroan ménta tulung.

Teu lila burudul nu moro nyalampeurkeun. Nénjo uncal abrug-abrugahn téh, teu antaparah deui belewer wé ditumbak. Uncal ngajéngjéhé. Jekok-jekok pada ngadékan tepi ka rubuhna. Uncal ngajoprak. Si Kabayan gé ngalungsar gigireunana bari rénghap ranjug.

Nu ngariung uncal hélokeun.

“Kumaha ditéwakna ucal sakieu badagna, Kabayan?”

Si Kabayan nangtung lalaunan bari cungar-cengir., “Ah gampang. Uncal mengpengan ka handapeun tangkal jambu, ku kuring dipegat. Barang geus deukeut, dirungkup wéh tandukna ku sarung . Tuh geuning sarungna ogé tepi ka rangsak saroéh. Geus karungkup mah teu hésé, kari marieuskeun wé tandukna.”

Saréréa gogodeg. Ari Si Kabayan padamuji téh nyéréngéh wé bari ngusapan tuurna nu barared.

Uncal pada ngarecah. Si Kabayan ngajingjing pingping uncal bari heheotan.

(Tina Gapura Basa Jilid 2, Karya Drs. Hidayat Suryalaga, spk.)

27 Balesan to “Si Kabayan Moro Uncal”

  1. a.k.a Portgaz said

    Hmm . . . .
    How nice kabayan ?
    Can make me so Happy .

  2. […] Si Kabayan Moro Uncal […]

  3. […] Dimuat dina Carita Si Kabayan | 1 Pairan » […]

  4. Dede said

    Nuhun ah….
    Ku raos yeuh gumujeng….
    Hehehe…

  5. hendriyana said

    nyeri kulit patuangan maca si kbyan teh….lucu pisan …

  6. imanuel said

    Isuk kénéh Si Kabayan jeung mitohana geus harudang, lantaran poé éta rayahat rék moro uncal.

    Urang kampung geus saraged, maké calana sontog, samping dibeubeurkeun kana cangkéng, bedog panjang nyolégréng. Sawaréh marawa tumbak. Anjing ragég geus hayangeun geura ngudag boroan ka leuweung.

    Nénjo batur saraged téh Si Kabayan mah teu ieuh kapangaruhan. Manéhna mah ngaléléké, maké sarung dikongkoyangkeun. Batur-batur marawa bedog, manéhna mah kalah mawa péso raut.

    “Keur naon mawa péso raut, Kabayan?” tatanggana nanya.

    “Keur nyisit uncal,” jawabna.

    Nu rék moro laju indit. Tepi ka leuweung, der ngasruk. Anjing ragég ti kulon, ti kalér, ti wétan. Jalma-jalma pating corowok. Nu megat ayana di beulah kidul, lebah bubulak.

    Ari Si Kabayan misahkeun manéh. Manéhna mah nangtung handapeun tangkal jambu batu bari tatanggahan, néangan jambu asak.

    Keur tatanggahan, gorowok nu ngagero, “Pegaat…!”

    Si Kabayan ngalieuk. Ari torojol téh ti jero rungkun, uncal jaluna. Tandukna ranggah.

    Si Kabayan can nyahoeun uncal. Cék pangirana uncal téh sagedé anak embé. Nu matak barang nénjo sato nu siga kuda bari tandukan téh, ngan térékél wé manéhna naék kana tangkal jambu. Teu bisa luhur naékna téh da kagok ku sarung. Manéhna nangkod kana dahan panghandapna, sarungna ngoyondon.

    Kabeneran uncal téh lumpat ka handapeunana pisan. Si Kabayan peureum, sieuneun kaparud ku tanduk uncal nu sakitu ranggahna.

    Si kabayan teu kira-kira reuwaseunana barang karasa aya nu ngabedol ti handap. Ari diténjo horéng tanduk uncal téh meulit kana sarungna. Uncal ngarengkog, tuluy babadug hayang ngalésotkeun tandukna. Kadéngé ambekanan hos-hosan. Si Kabayan beuki pageuh muntangna, uncal beuki rosa ngamukna, tapi tandukna kalah beuki pageuh kabeulit ku sarung. Si Kabayan beuki geumpeur, sepa taya getihan.

    “Tuluuuuung….tuluuunngg…., ieu aing ditubruk uncal…!” Si Kabayan gegeroan ménta tulung.

    Teu lila burudul nu moro nyalampeurkeun. Nénjo uncal abrug-abrugahn téh, teu antaparah deui belewer wé ditumbak. Uncal ngajéngjéhé. Jekok-jekok pada ngadékan tepi ka rubuhna. Uncal ngajoprak. Si Kabayan gé ngalungsar gigireunana bari rénghap ranjug.

    Nu ngariung uncal hélokeun.

    “Kumaha ditéwakna ucal sakieu badagna, Kabayan?”

    Si Kabayan nangtung lalaunan bari cungar-cengir., “Ah gampang. Uncal mengpengan ka handapeun tangkal jambu, ku kuring dipegat. Barang geus deukeut, dirungkup wéh tandukna ku sarung . Tuh geuning sarungna ogé tepi ka rangsak saroéh. Geus karungkup mah teu hésé, kari marieuskeun wé tandukna.”

    Saréréa gogodeg. Ari Si Kabayan padamuji téh nyéréngéh wé bari ngusapan tuurna nu barared.

    Uncal pada ngarecah. Si Kabayan ngajingjing pingping uncal bari heheotan.

  7. Shelly said

    Htur nhun ahkk. .ttos tt jenuh apan ayeuna mh. .

  8. saepudin said

    Ha…..Haaaaa……. aya aya wae kabayan….kabayan …

  9. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my
    iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
    My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

  10. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely
    long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any recommendations for first-time blog writers? I’d certainly appreciate
    it.

  11. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a
    few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why
    but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  12. Your current post has verified useful to myself. It’s very useful and you’re simply naturally quite well-informed in this region. You possess exposed our eye in order to varying thoughts about this specific subject along with intriquing, notable and reliable content material.

  13. Adrienne said

    Really very useful suggestions are provided here.thank a person so much.
    Keep up the great operates .

  14. perry said

    sae pisan ,,,, alhmdllh ka hibur,

  15. Den 1 juli 2010 upphörde monopolet för bilprovning. Detta innebär att
    flera olika aktörer kan utföra en bilbesiktning enligt samma regler som hittills gällt Bilprovningen.
    I och med privatiseringen får fordonsägarna tillgång till fler bilprovningar.

  16. all the time i used to read smaller content that as well clear
    their motive, and that is also happening with this post
    which I am reading here.

  17. Hi, after reading this amazing piece of writing i am also delighted to
    share my know-how here with friends.

  18. Kathryn said

    Heya i’m for the first time here. I came across this board and I
    find It truly useful & it helped me out much.
    I hope to give something back and help others like you
    aided me.

  19. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

    I too am an aspiring blog writer but I’m still new
    to the whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?
    I’d definitely appreciate it.

  20. I love looking through a post that will make men and women think.
    Also, many thanks for allowing me to comment!

  21. Liliana said

    Or, perhaps you’re one of those students who desires a
    challenge, or even a good addition to your résumé for Grad school.

    A lot of people have small business ideas that they often fail to put into practice either because they lack the money
    to make an investment or because the fear to lose everything.
    Clients do not look no matter whether you’ve a small or big budgeted communication service.

  22. publicize said

    Look into their years of experience in managing small business accounts
    so that you can get professional advice on various financial matters.
    With good habit and savings, you can be assured of having enough to start your
    own business. When travelling, for instance, it would be possible
    to login to your accounting database and enter transactions
    on the road.

  23. Yet, there are grants that are made for equipment and training.

    A lot of people have small business ideas that they often fail to
    put into practice either because they lack the money to make an investment or because the fear to lose everything.
    For clients, you can target neighborhoods, communities
    or even companies.

  24. Tax law about businesses in the USA is ever changing.
    As with everything else, it is only the mindset of the entrepreneur that
    dictates the success and failure of a company. Typically, this works well
    if we are involved in a solid networking and we reciprocate, by referring clients to those other businesses.

  25. willy said

    psan moralna naon kang

  26. willy said

    pesen moralna naon kang

  27. Florentina said

    Yet, there are grants that are made for equipment and training.

    Make the process pain-free with debt collection software for a
    small business that automates this tedious process and adds to
    your company’s bottom line. Selling the same things, to the same market,
    in the same way.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: